Изборник Затворити

Клавир – жири

КЛАВИР ОМШ

 

Љубинка Плазинић, МШ „Ђорђевић“ Београд

Драгомир Братић, МШ „Јенко“ Београд

Далида Вујадиновић, МШ „Лисински“ Београд

секретар: Ана Маркишић,МШ „Лисински“ Београд

 

Љубинка Плазинић

 

Љубинка Плазинић је рођена у Чачку, где је завршила основно музичко образовање. Средњу музичку школу, клавирски одсек је завршила у музичкој школи „Др. Милоје Милојевић“ у Крагујевцу у класи проф.Наталије Томић.

Студије клавира завршила је на Музичкој академији у Београду у класи проф.Душана Трбојевића.

Усавршавала се на семинарима Арба Валдме и Игора Ласка.

После завршетка студија започела је свој педагошки рад у музичкој школи „Владимир Ђорђевић“ у Београду у којој успешно ради већ тридесет година.

Из њене класе је изашао велики број ученика који су у току школовања освојили бројне награде (укључујући и звање лауреата) на такмичењима републичког и међународног нивоа.

Од такмичења где су њени ученици освајали прве награде (преко педесет) издвајају се Републичко такмичење, фестивали, такмичење „Михајло Вукдраговић“ у Шапцу, Меморијал „Др Војислав Вучковић“, Међународно клавирско такмичење – Кошице, Словачка и многа друга такмичења клавирске и камерне музике.

 

 

Драгомир Братић

 

Драгомир Братић је почео да свира клавир са четрнаест година. Матурирао је у Музичкој школи „Јосип Славенски” у Београду у класи Злате Попарић. Дипломирао је на катедри за клавир и магистрирао на катедри за камерну музику (смер: клавирски дуо) на Факултету музичке уметности у Београду у класама Нинослава Живковића и Зорице Ћетковић.

Усавршавао се на мајсторским курсевима: Арба Валдме, Игора Ласка, Павела Нерсесјана, Наталије Трул. Професор је клавира у Музичкој школи „Даворин Јенко” у Београду.

Члан је Удружења музичких уметника Србије од 2005. године. Од 2006. је координатор проф. Арба Валдме за Србију са којим је реализовао четири акредитована семинара одобрена од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања. Од 2008-2015. руководилац је управног одбора Међународног такмичења младих пијаниста у Шапцу. Директор је Републичког такмичења ученика музичких и балетских школа Србије од 2011. године. Председник је клавирске секције Београда од октобра 2015. године.

Аутор је и водитељ трибине на 17. Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу: „Принципи оцењивања на музичким такмичењима. Субјективна или објективна процена?“ која је била акредитована од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања. У оквиру пијанистичког такмичења ПИАНО/ФВГ које је одржано маја 2014. у италијанском граду Саћиле под покровитељством ЦЕИ (Централна европска иницијатива) форума и Алинк – Аргерич фондације одржао је предавање о српској клавирској школи и добрим и лошим странама такмичења. Драгомир Братић је коаутор (са професором новосадске Академије уметности Драгољубом Катунцем и хрватским пијанистом Аљошом Јуринићем) и реализатор стручног скупа „Сусрет са уметником: Међународно такмичење Фредерик Шопен – некад и сад“ у оквиру Београдског Шопен Фест-а 2016. Био је медијатор разговора пред публиком са младим пијанистичким звездама Дмитријем Шишкином (Русија) и Шимоном Нерингом (Пољска). Држи семинаре у земљи и широм Европе.

Аутор је уџбеника Музичка култура за први разред основне школе у издању БИГЗ-а.

По оригиналности приступа раду са децом спада у ред најталентованијих педагога млађе генерације. Добитник је бројних признања за свој педагошки рад у земљи и иностранству.

Аутор је бројних угледних часова са акцентом на индивидуални приступ решавању проблема у музичком извођаштву.

Његови ученици су свирали у свим престижним салама Србије и у најпознатијим концертним дворанама у иностранству (Карнеги хол у Њујорку, Музикферајн у Бечу…). Ученици професора Братића су до сада освојили преко 500 првих и специјалних награда (лауреата) на домаћим и такмичењима у Италији, Словенији, Француској, Босни и Херцеговини, Румунији, Шведској, Чешкој, Мађарској, Америци, Немачкој и Аустрији.

Интензивно концертира у клавирском дуу са Мајом Рајковић. Званични је клавирски сарадник дечјег хора Радио телевије Србије „Колибри“.

Члан је жирија на скоро свим домаћим такмичењима и на такмичењима у Словенији, Италији, Чешкој, Мађарској, Француској, Босни и Херцеговини, Македонији, Аустрији, Немачкој и Пољској.

По избору издавачке куће КЛЕТ изашао је у Лексикону 1000 најуспешнијих српских

стваралаца у предуниверзитетском образовању.

 

 

Далида Вујадиновић Топаловић

 

Далида Вујадиновић Топаловић рођена је у Котору 1967.године. Основну и средњу музичку школу завршава у Нишу. У Београду 1989. године завршава Факултет музичке уметности.

Исте године почиње да ради у Музичкој школи „Ватрослав Лисински” у Београду, као професор клавира. Уз рад, 1992. године на ФМУ у Београду завршава магистарске студије. За 27 година радног стажа у истој школи, њени ученици су освојили многе награде на домаћим и међународним такмичењима. Ипак, највеће задовољство јој представља редован контакт са бившим ученицима, како професионалним музичарима, тако и онима којима је музика хоби.

 

 

 

 

 

 

 

КЛАВИР СМШ

 

Љиљана Вукеља, ФМУ Београд

Тања Ђорђевић, МШ „Славенски“ Београд

Душица Радуловић, МШ „Лисински“ Београд

секретар: Владимир Поповић, МШ „Лисински“ Београд

 

 

Љиљана Вукеља

 

Љиљана Вукеља, пијанисткиња,  после завршених основних и магистарских студија у класи Невене Поповић (ФМУ Београд), одлази на усавршавање код Мишела Берофа у Фрајбург (Немачка). Следећа фаза усавршавања води је на Конзерваторијум у Лозани  (Швајцарска) код пијанисте и диригента Жан-Франсоа Антониолија, са којим је остварила и професионалну сарадњу, наступајући као солиста са оркестром, под Антониолијевом диригентском палицом. Истовремено је активно учествовала и на мајсторским курсевима  Ј. Сљесарјева, М. Далбертоа, Д. Башкирова, С. Доренског. Докторирала је на ФМУ у Београду под менторством Дејана Синадиновића.

Лауреат међународног такмичења „Havelendiše Muzikfestšpile” у Науену (Немачка, 2006), где добија и специјалну награду за извођење савременог дела, као и међународног такмичења „Адилиа Алиева” у Гајару (Француска, 2004), где јој је додељена и посебна награда за најбоље извођење задате композиције, Љиљана Вукеља је добитник бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на такмичењима за младе у Риму, Тортони и Анкони (Италија).

Љиљана Вукеља је као солиста и камерни музучар наступала у свим значајнијим салама у Београду (Велика дворана Коларчеве задужбине, Београдске филхармоније, Скупштине града и др.), широм Србије, у Републици Српској, Босни, Хрватској, Црној Гори, Румунији, Француској, Италији, Немачкој, Швајцарској, Ирској, САД.

 

Као солиста, Љиљана је наступала са оркестрима Београдске филхармоније, Симфонијским оркестром РТС, УА „Бинички”, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром „Про Класика” и диригентима као што су Жан Франсоа Антониоли, Емил Симон, Давид Порцелајн, Јордан Дафов, Анатолиј Новицки, Венсан Монтеј…

Такође, наступала је и на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, БУНТ, Трибина композитора, Фестивал минимализма (Србија), „Музички Темишвар” (Румунија), „Havelendiše Festšpile”, „Movimentos” (Немачка), „Galvej mjuzik festival” (Ирска).

  1. Вукеља је сарађивала у продукцијама Ирског играчког ансамбла „Фебјулоз бист” изводећи са њима балете „Петрушка” и „Посвећење пролећа” Игора Стравинског у аранжману за клавир четвороручно на фестивалима у Србији, Ирској и Немачкој.

Сезоне 2016/17, у дуу са пијанистом В. Цвијићем издала је ЦД са музиком за два клавира композитора Владимира Тошића.

Редовно сарађује са реномираном челисткињом Сандром Белић, са којом је имала бројне наступе на фестивалима и концертима у Србији, Хрватској, Црној Гори..

Љиљана Вукеља ради као ванредни професор клавира на Факултету музичке уметности у Београду.

 

Татјана Ђорђевић

 

Татјана Ђорђевић је рођена у Београду. Основно и средње музичко образовање стекла

је у београдским музичким школама „Станислав Бинички“ и „Станковић“ у класама професора Љерке Вукеље и Мирјане Јовановић. Студије клавира је започела на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Андрије Прегера, а дипломирала је у класи професора Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду.

Током школовања била је добитница многих награда и признања на такмичењима и

фестивалима. Активно је похађала мајсторске курсеве за клавир и камерну музику где се стручно усавршавала код: С.Гаџијева, Н.А.Јужањина, Р.Кинке, М.Уде, П.Лененберга, М.Кодла.

Педагошку каријеру професора клавира започела је у музичкој школи „Станислав Бинички“, а од 2008. године је наставила у музичкој школи „Јосип Славенски“ у Београду.

Ученици Татјане Ђорђевић добитници су многих награда и највиших признања на значајним пијанистичким такмичењима у Србији и иностранству (Републичко такмичење, Међународно такмичење младих пијаниста Михаило Вукдраговић, Међународно такмичење Петар Коњовић, Међународно такмичење Даворин Јенко, Меморијал Др. Војислав Вучковић, Клавирско такмичење Славенски, Антон Рубинстеин – Париз, Orbetello piano competition – Италија…). Својим ученицима указује и на значај заједничког музицирања, а резултат тога су освојене бројне награде у различитим категоријама на Републичким такмичењима и Фестивалима за камерну музику у Србији. Више пута је била члан жирија на пијанистичким такмичењима.

Ученици који су у класи Татјане Ђорђевић завршили средњу музичку школу „Јосип Славенски“ у Београду, остварили су солистичке наступе са оркестром, као и бројне наступе у свим најзначајнијим београдским концертним дворанама, а студије клавира су успешно наставили на ФМУ у Београду, на Академији уметности у Новом Саду, Универзитету Антон Брукнер у Линцу (Аустрија) и HochSchule fur musik und tanz  у Келну (Немачка).

 

 

Душица Радуловић

 

Душица Радуловић рођена је у Београду. Основно и средње музичко образовање стекла је у Београду, (МШ „Ватрослав Лисински” и МШ „Јосип Славенски”), студије клавира наставила у Москви (институт Гњесиних) и у Санкт Петербургу (Конзерваторијум „Римски-Корсаков”), а затим у Београду, на ФМУ, где је и дипломирала у класи проф. Срђана Грбића. Специјализирала камерну музику у класи проф. Оливере Ђурђевић. Клавирском педагогијом се бави од 1992. године, радећи као наставник клавира  у М.Ш. „Ватрослав Лисински”.