Изборник Затворити

Камерна музика – жири

Раде Пејчић, ФМУ Косовска Митровица

Љубица Матић, МШ „Лисински“ Београд

Станислава Васиљевић, МШ „Лисински“ Београд

секретар: Јованка Ристић Тот, МШ „Лисински“ Београд

 

Раде Пејчић

 

Раде Пејчић почео је да свира виолину са седам година у Лесковцу, где је завршио нижу и средњу Музичку школу. Студирао је музикологију на Академији уметности у Новом Саду, а затим дипломирао и магистрирао дириговање на Факултету музичке уметности у Београду, где тренутно живи.

До сада је радио на пословима асистента диригента у Нишком симфонијском оркестру, Симфонијском оркестру и Хору РТБ, а од 2006. године ради као диригент и уметнички вођа Београдског камерног оркестра „Љубица Марић“.

Активно је учествовао на Мајсторским курсевима које су одржали: проф. Давид Поселајн, проф. Луц Келер, проф. Петер Бурвик и проф. Јорма Панула.

Наступао је са свим водећим оркестрима у земљи и у окружењу. Сарађивао је са истакнутим домаћим и страним диригентима, као што су: Давид Порселајн, Владимир Крањчевић, Станко Шепић, Андрија Павлич, Валтер Кобера, Јордан Дафов, и др. Сарађивао је и са следећим значајним солистима: Иштван Вардаи, Наташа Јовић Тривић,  Аима Мариа Лабра Макк, Катарина Јовановић, Хон Ли, Лидија Станковић, Младен Ђорђевић, Мартајн Сандерс, и други.

Од сезоне 2011. до 2015. радио је као гостујући диригент опере Народног позоришта у Београду, где је дириговао опере „Заљубљен у три наранџе“ Сергеја Прокофјева и  „In hoc signo“ Марка Фризине, а радио је на припреми опера „Летећи Холанђанин“ Рихарда Вагнера и „Фигарова женидба“ В. А. Моцарта. Године 2012. године дириговао је премијеру камерне опере „Петроград“ композиторке Бранке Поповић.

У оквиру Фестивала и летње академије музике „Стрингс“ у Лесковцу, основао је Омладински камерни оркестар „Стрингс“, који окупља посебно надарене ученике и студенте из Србије и иностранства.

Са групом талентованих, младих, али већ афирмисаних музичара, 2006. године основао је Београдски камерни оркестар „Љубица Марић“, са којим изводи музику српских композитора свих генерација. Одржали су до сада велики број концерата и снимили обиман материјал за Радио Београд и Радио Нови Сад. Оркестар је до сада гостовао у  Аустрији, Мађарској и Републици Српској, редовно концертира у Србији и окружењу, залажући се нарочито за младе ауторе и њихову активну презентацију широј јавности.

Од 2018. године Раде Пејчић ради као доцент на Факултету уметности у Приштини – Косовска Митровица.

 

 

 

 

 

Љубица Матић

 

Љубица Матић је рођена 14.03.1967. год. у Београду. Виолину учи од своје 9 године у МШ „Ватрослав Лисински“ у класи наст. Мире Лучић.  Музичко школовање наставља у МШ „Јосип Славенски“ у класи проф. Горице Димитријевић, а истовремено завршава и виолу у класи проф. Миодрага Марковића. Током школовања је учествовала и била награђивана на Републичким такмичењима у соло и категорији камерне музике. Као концерт мајстор „Барокног ансамбла“ МШ „Ј. Славенски’’ добитник је „Мокрањчеве награде“ за камерну музику. Академско звање стиче на ФМУ „Кирил и Методи“ у Скопљу, где дипломира 1992. године у класи проф. Ратке Димитрове.

Након завршених студија, запошљава се у МШ „Ватрослав Лисински“, где предаје виолину, виолу, камерну музику и читање с листа. Известан број година је била руководилац гудачког одсека, а моментално је руководилац одсека за камерну музику и читање с’листа.

Један је од оснивача камреног ансамбла „Pro clasica“ са којим је наступала и као камерни свирач и као солиста, на виолини и виоли.

Њени ученици су добитници : Лауретских, I, II и III награда на: Републичким такмичењима, „Стрингфест“- Сремска Митровица, Међународна такмичења „Даворин Јенко’’, „Оливера Ђурђевић’’, „Мита Топаловић“- Панчево, „Александар Глазунов“- Париз у соло дисциплинама и дисциплини камерне музике.

Ученици из њене класе су успешни наставници и оркестарски свирачи у разним школама и оркестрима у Србији и иностранству.

 

 

Станислава Васиљевић-Салаћанин

 

Станислава Васиљевић-Салаћанин започела је своје музичком школовање у МШ ,,Станислав Бинички“ у Београду, потом у МШ ,,Коста Манојловић“ у Земуну и ,,Станковић“ где је и матурирала код  проф. Марине Ненадовић-флаута. Студије завршава 2005. године на Факултету музичке уметности у класи проф. Љубише Јовановића. Током школовања,  присуствовала је већем броју мастеркласова код врхунских флаутиста – И. Графенауер, М. Дебост,  П.Л. Граф,  О. Николе,  Е. Паухуд итд.

Педагогијом се бави од 2006. године у МШ ,,Ватрослав Лисински“ као наставник флауте – главни предмет, затим камерне музике и читања с листа. Добитник је неколико награда за најуспешнијег педагога на међународним такмичењима. Њени ученици су носиоци бројних првих, других награда и лауреата на Републичком такмичењу,  међународним такмичењима, фестивалима у земљи и иностранству у дисциплини флаута и камерна музика.

Поједини су своје успешно уметничко школовање наставили на музичким академијама у земљи и иностранству, где активно раде као чланови оркестра, разних ансамбала и као  педагози.

До сада је више пута учествовала у раду жирија у обе такмичарске дисциплине. Члан је Удружења музичких педагога Србије.