Изборник Затворити

Хармоника – жири

Александар Поповић, МШ „Ђорђевић“ Београд

Миодраг Крстић, МШ „Лисински“ Београд

Бранко Џиновић, МШ „Лисински“ Београд

секретар: Алекса Илић, МШ „Лисински“ Београд

 

мр Александар Поповић

 

мр Александар Поповић је рођен у Београду 15.01.1981. године. Завршио је нижу музичку школу „Божидар Трудић“ у Смедеревској Паланци, у класи наставника Љубодрага Цветковића. 2000. године завршио је средњу музичку школу „Др Војислав Вучковић“ и музичку гимназију „Станковић“ у Београду, у класи професора Биљане Радосављевић. 2005. године је дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Војина Васовића. 2008. године је магистрирао на државној Музичкој академији Universität für Musik und Darstellende Kunst у Грацу (Аустрија) на концертном смеру у класи проф. Janne Rättyä.

У току свог школовања учествовао на многобројним домаћим и међународним такмичењима и добитник је великог броја награда. Од октобра 2006. године стипендиста је Владе Републике Србије као један од 50 најбољих српских студената који су школовање наставили у иностранству. Као солиста, члан камерних ансамбала и члан оркестра наступао је у највећим концертним салама Београда, широм Србије и Европе.

У мају 2011. године од Удружења музичких и балетских педагога Србије добија награду за постигнуте изузетне резултате у области педагогије.

У мају 2014. и јуну 2015, 2016, 2017, 2018. године од Музичке школе „Владимир Ђорђевић“ добија награду за постигнуте изузетне резултате његових ученика на домаћим и међународним такмичењима хармонике.

Његови уценици су победници и првонаграђени великог броја домаћих и међународних такмичења:

– Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије, 2014. године

– Фестивал музичких и балетских школа Србије, Неготин 2015, Зрењанин 2017, Књажевац 2018. године

– Међународни фестивал хармонике „Звездане стазе“, Крагујевац

– Међународни фестивал хармонике „Аккордеонфест“, Грац

– Међународно такмичење „Дани хармонике“ у Прагу

– Међународни фестивал хармонике  “АКОРДЕОН АРТ”, Сарајево

– Међународни фестивал хармонике „Хармоника Фест“, Тиват

– Међународни фестивал хармонике „МЕХФЕСТ“, Београд

– Међународни фестивал „Дани хармонике“, Смедерево

– Међународни фестивал хармонике „Акордеон Фест“, Књажевац

– Такмичење ученика хармонике „Бинички“, Београд

– Такмичење ученика хармонике, Панчево

Његови ученици су такође учествовали и на једном од највећих светских такмичења за хармонику “ Citta di Castelfidardo “ у Италији.

Похађао је семинаре код најеминентнијих професора данашњице: Вјацеслава Семјонова, Јурија Сискина (Русија), Бориса Ленка (Словачка), Бруна Мориса (Француска), Елзбет Мосер (Немачка), Теодоро Анзеллотија (Швајцарска), Мати Рантанена (Финска).

Снимао је за Радио Телевизију Србије и остале станице.

Од 2008. године узима учешће у раду жирија на многим домаћим и међународним такмичењима за хармонику.

Тренутно ради као професор хармонике у Музичкој школи „Владимир Ђорђевић“ у Београду и Музичкој школи „Ватрослав Лисински“ у Београду.

 

 

Миодраг Крстић

 

Миодраг Крстић рођен је 12.01.1979. године у Београду. Музичко образовање започео је у МШ „Др Војислав Вучковић“, у класи професорке Биљане Радосављевић. На ФМУ Београд, одељење у Крагујевцу, дипломирао је у класи професора Војина Васовића, а постдипломске студије је завршио у класи професора Радомира Томића. Тренутно је на трећој години докторских студија такође у класи професора Радомира Томића. Запослен је у МШ „Ватрослав Лисински“ и МШ „Даворин Јенко“ у Београду као професор хармонике.

Добитник је многобројних награда од којих су најзначајније: два пута добитник прве награде на међународном фестивалу хармонике у италијанском граду Моро Доро, прве награде на републичком такмичењу 1998. год. у Београду, специјалне награде на такмичењу „Млади хармоникаши“ у Београду, прве награде на манифестацији „Дани хармонике“ у Смедереву. На смотри младих музичких талената Србије у Ср. Карловцима која је одржана у организацији Министарства културе и Заједнице музичких и балетских скола Србије, два пута (1995. и 1996.) је изабран за најталентованијег ученика хармонике.

Као солиста и камерни музичар одсвирао је велики број концерата у Србији и иностранству. Снимао је за Радио и Телевизију Србије. Од 2013. изводи мултимедијалну представу „Трансибирска Проза“ за коју је осмислио и написао музику.

Као професор хармонике континуирано доприноси развоју педагогије, методике наставе и извођаштва. Превео је са словачког на српски језик књигу Мерте Сезекиове „Историјат и методика хармонике“ и написао рад „Унификација инструмента хармоника у извођачкој пракси у Србији“. Често учествује у раду жирија: ПИФ Кастелфидардо 2016, 2017, Фестивал музичких школа Србије 2016, фестивал МШ „Петар Стојановић“ Уб од 2005. до 2017, Меморијал „Душан Протић“ 2010, 2011, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018, „Акордеон фест“ Шабац 2010, 2011, Међународни музички фестивал „Дани хармонике“ Угљевик 2010, 2011, 2012, 2013, такмичење хармоникаша МШ „Јован Бандур“ 2011,  Међународни фестивал музике Аранђеловац 2012, „Мали Виртуоз“ Београд 2013, 2014, 2016, 2017, „Мех Фест“ Београд 2013, Смотра музичких талената у Сремским Карловцима 2015, 2016, 2017, Фестивал Словенске музике 2015, 2016, 2017, „Међународно такмичење Петар Коњовић“ 2015. Оснивач је и организатор „Београдског фестивала хармонике“.

 

 

 

Бранкo Џиновић

Бранкo Џиновић је основне студије хармонике завршио на београдском Факултету музичке уметности, одељење у Крагујевцу (садашњи ФИЛУМ), а магистарске студије на Антон Брукнер универзитету у аустријском Линцу. Докторирао је извођачке студије хармонике на Универзитету у Торонту 2017. године и тако постао први хармоникаш из Србије са овим академским звањем.

Као солиста и члан различитих ансамбала, Џиновић је наступао у Аустрији, Немачкој, Италији, Холандији, Енглеској, Канади, Америци, Аустралији, Новом Зеланду и Аргентини. Снимао је за Радио Београд, аустријски ОРФ и Би-Би-Си. Гаји интересовање за бандонеон који је изучавао у Буенос Аиресу.