Изборник Затворити

Харфа – жири

Дијана Сретеновић, МШ „Мокрањац“ Београд

Милица Миливојевић, МШ „Јован Бандур“ Панчево

Ивана Пејоска, МШ „Станковић“ Београд

секретар: Марија Ђурђевић Павловић, МШ „Лисински“ Београд

 

 

Мр Дијана Сретеновић

 

Мр Дијана Сретеновић основне и постдипломске студије завршава на Факултету музичке уметности – одсек харфа, у класи проф. Милице Барић. Од првог солистичког концерта у галерији „Петар Добровић” активно учествује у музичком животу Београда као солиста, камерни музичар и  повремени хонорарни сарадник хора Браћа Барух (1989-1991.), оркестра Београдске филхармоније (1998-1999.), Симфонијског оркестра РТС-а (1993.), оркестра Позоришта на Теразијама, оркестра Камерне опере „Мадленијанум” (2000.), гудачким оркестром „Душан Сковран” (1988.). Изводила је премијеру концерта у пратњи Гудача Светог Ђорђа (Земун) и Суботичке филхармоније (Суботица).

Члан је „Београдског квартета харфи” од самог оснивања 1987. године. Квартет је одржао низ концерата у нашој земљи и иностранству: Београд – Коларчев народни универзитет, Галерија културног центра Београда, Галерија Цвијета Зузорић, Галерија САНУ. Осим у Београду, наступали су у Новом Саду, Крагујевцу, Вршцу, Копаонику, Нишу, Рашку, Врању, Скопљу, Солуну… „Београдски квартет харфи” наступио је на Светском конгресу харфе у Женеви (Швајцарска), имао је два запажена концерта на Фестивалу харфе у Рио де Женеру (Бразил), на Фестивалу „Баш-чаршијске ноћи” у Сарајеву. У јулу ове године је извео премијеру на Трибини савремених композитора у Београду, а ту је и наступ на НИМУС-у у Нишу. Квартет је наступио и на Светском конгресу у Ванкуверу (Канада) – у сарадњи са Симфонијским оркестром Ванкувера, изводећи дело српског композитора. 2012. је организовао пројекат сарадње са Швајцарском и том приликом заједно са харфисткињом Натали Шатлен одржао низ концерата у Београду, Панчеву, Подгорици и Сарајеву.

Од 2001. Дијана Сретеновић је организатор Међународног фестивала харфе на којем и наступа као солиста и са Београдским квартетом харфи, као и организатор Међународног такмичења харфи који се одржава сваке две године у Београду.

Секретар је Удружења музичких уметника Србије и преседавала је Координационим одбором уметничких удружења Србије. У сарадњи са Музичком омладином од 1997. године је одржала низ концерата у Београду и другим местима Србије.

Стално је запослена у МШ „Мокрањац” као наставник харфе, читања с листа и камерне музике, основне и средње школе. 2004. и 2010. године је добитник једногодишње награде Удружења музичких и балетских педагога Србије за успешан педагошки рад. Члан жирија је била на Републичком такмичењу харфе, као и у Милану (2015.) и Паризу (2016).

Члан је управног одбора  УМУС-а и представник у Координационом одбору уметничких репрезентативних удружења Србије од 2004. Преседавајућа овог тела је од априла 2013. године.

Добитник  је награде „Златна значка” 2015. године за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе коју додељује Културно-просветна заједница Србије и Министарство за дијаспору Републике Србије.

 

 

Милица Миливојевић

 

Милица Миливојевић рођена је 28.01.1982. године у Београду. Завршила је магистарске студије харфе на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф.Љиљане Несторовске. Код исте професорке је и дипломирала харфу 2005. године.

Освајала је награде на републичким и савезним такмичењима, као и на међународном такмичењу „Петар Коњовић“. Свирала је концерте у свим већим салама у земљи, као солиста, у камерним ансамблима, као и члан оркестра (Београдска филхармонија, Народног позоришта у Београду, Српског народног позоришта у Новом Саду, Нишки симфонијски оркестар, Сарајевска филхармонија, БИХ, Симфонијски оркестар младих у Норвешкој и Берлину, Немачка). Активни је члан Удружења харфиста и пријатеља харфе Србије.

Од 2007. године ради као професор харфе у Музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву. 2014. године је добила награду Извршног већа Војводине за педагошки успех.

 

 

 

Ивана Пејоска

 

Ивана Пејоска је завршила МШ „Мокрањац” у Београду, одсек – харфа. Дипломирала је  2001. на Факултету музичке уметности у  Београду, а магистарске студије је завршила 2009. на истом факултету, у класи редовног професора мр Лјиљана Несторовске. Од 2001. до 2002. била је члан Опере Народног позоришта у Београду. Већ девет година се бави педагошким радом, почевши у МШ „Јован Бандур” у Панчеву, а настављајући свој рад и посвећеност младим талентима у МШ „Станковић” у Београду, где предаје харфу, камерну музику и шеф је стручног већа за хармонске инструменте. Редовно наступа на Међународном фестивалу харфе, а повремено је ангажована у оркестрима Београдске Филхармоније и Оркестру Сарајевске Филхармоније.

Иако је својим концертним наступима обогатила музичку сцену наше земље како солистичким, тако и камерним наступима, то није једино чему је посвећена. Као члан Удружења харфиста Србије као и Управног одбора овог удружења, Удружења музичких педагога Србије и Удружења музичких уметника Србије, врло често је ангажована у организацији фестивала, концерата и такмичења. Често је позивана да буде члан жирија на домаћим и иностраним такмичењима. У оквиру Међународног фестивала харфе у Београду ангажована је и за односе са јавношћу. За дневне новине „Данас” годину дана је уређивала „Музички кутак” и писала о музици у дечијој рубрици. Уредник је уџбеника за музичку културу Издавачке куће „Клетт”.

Поред многобројних наступа и награда које је освојила као извођач на такмичењима, треба истаћи и резултате у педагошком раду. Нјени ученици наступају на многобројним свечаним концертима, гостују у радијским и телевизијским емисијама и добитници су високих награда на признатим такмичењима у земљи и иностранству.

Нешто што је Ивани посебно занимљиво и интересантно јесте нов, другачији приступ харфи и на који начин је приближити широј популацији. Одатле произилази и њена потреба да експериментише са разним аранжманима и сарађује са различитим извођачима и композиторима.