Изборник Затворити

Гудачи – жири

ГУДАЧИ ОМШ

 

Вера Илић, виолина, Београдска Филхармонија

Тијана Вашчић, виолинчело, МШ „Лисински“ Београд

Мина Алексић, виолина, МШ „Лисински“ Београд

секретар: Богдан Живановић, МШ „Лисински“ Београд

 

Вера Илић

 

Вера Илић је завршила студије виолине на ФМУ у Београду. Усавршавала се на мајсторским курсевима код С. Кравченка, С. Кунакова, Д. Маргетса, Мокатсиана, И. Безродне, С. Камиларова, Б. Таневе,В. Боаџиана, С. Крстића и Д. Михаиловића. Поред одсека за виолину завршила је и средњу школу клавира, музичке теорије и соло – певања. Током школовања је освајала награде на републичким и савезним такмичењима, као солиста и члан гудачког квартета.

Од 1994. године је члан Београдске филхармоније. Наступа као члан разних камерних састава, дуго година је била концертмајстор и солиста камерног оркестра Pro Classica. У Новом Симфонијском Оркестру Макрис је од оснивања на месту вође групе других виолина. Сарађивала је са Симфонијским оркестром РТС – а, Позориштем на Теразијама и опером Мадленианум.

Паралелно се бави и педагошким радом, ангажована је у МШ „Ватрослав Лисински“ као професор виолине, где њени ученици остварују запажене наступе на такмичењима и концертима у земљи и иностранству. Дуги низ година је радила у ОМШ „Владимир Ђорђевић“ као диригент гудачког оркестра са којим је такође освојила бројне прве награде на републичким и међународним такмичењима и фестивалима. Активно сарађује са оркестром Дечје филхармоније као диригент и организатор.

 

Тијана Вашчић

 

Тијана Вашчић je рођена 18.08.1976. године. Завршила је  нижу  музичку  школу ,,Станислав Бинички“, средњу музичку школу ,,Станковић“, и  факултет  Академија  Лепих Уметности.

Током  школовања  je  учествовала  на разним школским такмичењима  и републичком. Била je у класи проф. Љубомира Полојца¸ проф. Јурија Сотничука из Кијева и дипломирала код проф. Боже Сарамандића са оценом девет. Учесник je семинара проф. Станислава Аполина и проф. Љубомира Полојца.

Почела je да радим 2002. године у школи ,,Јосиф Маринковић“, исте године je постала стални хонорарни сарадник Позоришта на Теразијама и уметничког ансамбла ,,Станислав Бинички“. Радила je са гудачким квартетом на малој сцени ,,Раша Плаовић“  Народног позоришта, наступала са гудачким квартетом  и  квартетом чела на концертима и бројним  презентацијама. И  данас активно свира у музичком  Позоришту на Теразијама, и са квартетом  у оквиру разних пројеката.

Основна  делатност  joj је педагошки рад  – у музичкој школи  „Ватрослав Лисински“  предаје од  2011. године са пуним радним временом.

 

 

Мина Алексић

 

Мина Алексић рођена је у Београду. Основну и средњу музичку школу завршила је у Београду, у класи проф. Љиљане Степановић. Од 2002. године похађа “Интерпретативни студио виолине” проф. Дејана Михаиловића. Године 2008. уписала је Академију уметности у Новом Саду,  у класи проф. Дејана Михаиловића. Основне, као и мастер студије, завршила је у класи проф. Николе Алексића. Специјалистичке академске студије је завршила 2016. године, на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Марка Јосифоског. Тренутно је студент докторских академских студија на Академији уметности у Новом Саду.

Током школовања, Мина Алексић је освојила низ награда на републичким као и на међународним такмичењима. Добитник је стипендије града Београда, као и стипендије Фонда за младе таленте. За изузетне резултате постигнуте у току студија, додељена јој је награда Универзитета у Новом Саду.

Усавршавала се на мајсторским курсевима, код реномираних педагога, међу којима се могу издвојити Игор Озим, Матеас Кариолу, Даниел Драганов, Кеес Хулсман и Бењамин Бергманн. Одржала је низ реситала у Београду, као и у другим градовима Србије,  а као солиста, члан камерних састава и оркестара наступала је и у Словенији, Немачкој, Италији, Грчкој, Турској, на Кипру.

Учествовала је у раду интернационалних  оркестара у Немачкој (Bayreuth Youth Symphony Orchestra i Deutsch-Skandinvische Jugendphilharmonie), Словенији (Maribor international Orchestra) и на Кипру (Cyprus Youth Symphony Orchestra). Од 2011. године, Мина Алексић је члан камерног оркестра „Camerata Academica“ у Новом Саду.

Године 2014. бива ангажована као асистент проф. Дејана Михаиловића, у оквиру „Интерпретативног студија виолине“. Тренутно је запослена у Мучкој школи „Ватрослав Лисински“, на месту професора виолине.

 

 

 

 

 

ГУДАЧИ СМШ

 

Михал Будински, виолина, АУНС

Милутин Младеновић, виолончело, ФИЛУМ Крагујевац

Слободан Герић, контрабас, ФМУ Београд

секретар: Жељко Шишић, МШ „Лисински“ Београд

 

 

Михал Будински

 

Михал Будински (1966), виолиниста и педагог, спада у ред једног од наших најистакнутијих виолиниста средње генерације. Своју уметничку каријеру започео је у бившој СФРЈ и до сада учествовао на преко 200 концерата као солиста са многим домаћим и страним пијанистима и оркестрима, али и као члан бројних камерних и оркестарских ансамбала.

Још као ученик ниже и средње музичке школе „Исидор Бајић“, а потом као студент редовних и магистарских студија АУНС које је завршио у класи професора Дејана Михаиловића, Будински је учествовао на семинарима бројних домаћих и иностраних виолинста и педагога, као што су: Сергеј Кравченко, Марина Јашвили, Лазар Марјановић, Закхар Брон, Игор Озим, Готфрид Шнајдер, Ами Фламер и други.

Добитник је бројних награда и признања: I награде на Савезним такмичењима ученика и студената музике Југославије у Сарајеву (1980. и 1989), у Херцег Новом (1983), I награда на конкурсу „Лауреати Орфеја“ у Београду (1989), IV награда (прве три нису додељене) на Такмичењу музичких уметника Југославије у Загребу (1990), II награда на међународном конкурсу за младе виолинисте „Citta di Streza“ у Италији (1990) и V награда на Међународном такмичењу музичке омладине у Београду (1996).

Такође је учествовао на познатим уметничким манифестацијама и фестивалима: „Фрењо Крежма“ у Осјеку, Сусрети академија Југославије на релацији Нови Сад-Београд-Приштина, размена студената Нови Сад-Москва, „Охридско лето“, „Которарт“, НОМУС и др. Од 2008. до 2011. године био је солиста и концерт-мајстор реоснованог камерног ансамбла „Camerata Academica“ и у том периоду је сарађивао са водећим домаћим и иностраним уметницима данашњице: Стефаном Миленковићем, Жерар Косеом, Имре Калманом, Боштјан Липовшеком, Дејаном Млађеновићем и др.

Од 2007. године редовно концертира са својом клавирском сарадницом Марином Микић, одржавши преко 20 концерата у свим већим градовима у Србији: Нови Сад (Градска кућа, Студио М, Новосадска синагога, ММЦ АУНС), Београд (Галерија САНУ), Пожаревац (МШ „Стеван Мокрањац“), Сента (МШ „Стеван Мокрањац“) и др.

Године 2008. започиње сарадњу са познатим београдским виолончелистом Ладиславом Мезеием с којим је одржао неколико концерата у Београду и Новом Саду. Касније им се прикључује пијанисткиња Зорица Ћетковић, и тако дуо прераста у клавирски трио под називом „Ла’Ми’Зо“. Од 2010. године овај клавирски трио одржао је неколико концерата у више градова у Србији: Нови Сад, Београд, Крагујевац…

Године 1995. ангажован је као асистент на АУНС у класи професора Дејана Михаиловића, а у мају 2017. године добио је звање редовног професора на истој Академији за предмет виолина. Од 2002. до 2006. године био је ангажован као гостујући професор на предмету виолина на ФМУ у Нишу.

До сада је одржао неколико семинара у више градова Србије, а учествовао је и у раду жирија на многим државним такмичењима, фестивалима и смотрама за гудаче.

 

 

Милутин Младеновић

 

Милутин Младеновић  је завршио СМШ „Славенски“  у Београду у класи проф. Ивана Попарића и Централну средњу специјалну музичку школу при Конзерваторијуму Чајковски у Москви, у класи проф. Александра Федорченка и Андреја Дјомина. Студије виолончела дипломирао је на Московском државном  конзерваторијуму Чајковски, у класи професора Кирила Родина, а магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Виктора Јаковчића и Реље Ћетковића.

Добитник је низа награда на републичким и савезним такмичењима ученика и студената музике. Наступао је као солиста са Синфонијским оркестром РТС, као и на Међународном Чело фесту као и на Фестивалу камерне музике у Шпанији.

Бави се педагошким радом, као професор у Музичким школама „Коњовић“ и „Ватрослав Лисински“ у Београду. Запослен је као редовни професор на Катедри за гудачке инструменте на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу, где је до недавно обављао и дужност шефа катедре.

Додељена му је награда „Удружења музичких и балетских педагога Србије“ за једногодишње истакнуте педагошке резултате 2004. и 2014. год, као и награду МУЗИКУС за допринос ширењу музичке културе у Србији 2015. год.

 

 

Слободан Герић

 

Слободан Герић је дипломирао, магистрирао и докторирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи ред. проф. Небојше Игњатовића. Усавршавао се код професора Лудвига Штрајхера (Беч, Аустрија) и Франческа Петракија (Сијена, Италија).

Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом, Гудачима св. Ђорђа, Нишким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром из Клагенфурта, Сарајевском филхармонијом, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Симфонијским оркестром Академије умјетности из Бања Луке, Оркестром Љубица Марић и Омладинском филхармонијом Борислав Пашћан.

Добитник је награде Удружења музичких уметника србије за најбољи концерт у 2007. години, више првих републичких и савезних награда, као и Октобарске награде града Београда за ученике 1984. године, са БГО Душан Сковран 1991, као и награде града Београда за најбољи концерт у 2006. са Гудачима светог Ђорђа. Као члан разних ансамбала гостовао је у иностранству ( САД, Кина, Русија, Велика Британија, Француска, Немачка, Холандија, Белгија, Шведска, Аустрија, Италија, Мађарска, Шпанија, Грчка, Украјина, Македонија, Словенија…)

Деловао је као соло контрабасиста БГО Душан Сковран 1985-1992, и као вођа контрабаса  Београдске филхармоније 1994-2007, а тренутно је ангажован као соло контрабасиста Гудача светог Ђорђа. Наступа као солиста и камерни музичар са Балканском камерном академијом, а члан је и етно џез ансамбла Огњен и пријатељи.

Бави се  педагошким радом на ФМУ од 1991. године,  а многи његови бивши студенти су активни контрабасисти у земљи и иностранству. Био је уметнички руководилац Школе за музичке таленте у Ћуприји од 2006. до 2010. године. шеф је катедре за гудачке инстументе. Од 2019. године предавач је на пројекту „euphony”, један је од оснивача Басоманије.